Od 18 maja 2020 roku będzie można korzystać z hal i sal sportowych
10 czerwca 2020

Stanowisko Zarządu Sekcji Gimnastyki Sportowej Mężczyzn

Szanowni Państwo!

W nawiązaniu do ostatniego wystąpienia Pani Prezes PZG, przedstawiamy stanowisko Zarządu Sekcji Gimnastyki Sportowej Mężczyzn.

Zarząd Sekcji GSM w świetle zaistniałych faktów nie zgadza się ze stanowiskiem przedstawionym przez Prezes PZG Barbarę Stanisławiszyn. W ocenie członków Zarządu sekcji GSM wypowiedzi Pani Prezes są jedynie półprawdą oraz, a może w głównej mierze, nie są odpowiedzią na stawiane przez Leszka Blanika tezy (sformułowane w wywiadzie dla telewizji Polsat Sport).

Przede wszystkim fragmenty dotyczące kulis odwołania trenera Leszka Blanika z funkcji Trenera Głównego budzą nasz sprzeciw. Nieprawdą jest, że to Zarząd Sekcji GSM nie przedłużył umowy z panem Leszkiem Blanikiem. Formalnie, odwołania ze stanowiska Trenera Głównego Leszka Blanika dokonał Zarząd Główny PZG, na posiedzeniu Zarządu Głównego w dniu 28.09.2019 roku, w dodatku, na którym nie był obecny żaden z przedstawicieli sekcji gimnastyki sportowej mężczyzn. Zarząd Sekcji GSM złożył zażalenie w tej sprawie, jednak przegłosowanego wniosku formalnego nie dało się już w świetle prawa cofnąć. Jak Zarząd Sekcji GSM miał wnioskować o przedłużenie na kolejny rok kontraktu z Leszkiem Blanikiem skoro został on we wrześniu 2019 roku, w głosowaniu Zarządu Głównego, odwołany ze stanowiska. Staraniami Zarządu Sekcji GSM udało się wyegzekwować kontrakt Leszka z PZG (na stanowisku Trenera Głównego) do końca 2019 roku.

Pani Prezes ma racje pisząc, że „w ciągu ostatnich 2 lat ani jedna złotówka przeznaczona na dofinansowanie szkolenia Kadr Narodowych PZG seniorów i juniorów, pochodząca z dotacji Ministerstwa Sportu, nie została przeznaczona na organizację ME”. Jednak nie wspomina, że większość środków własnych, wygenerowanych przez Związek w latach 2019-2020-2021 przeznaczone są lub będą na spłatę zobowiązań zaciągniętych na poczet organizacji Mistrzostw Europy w Szczecinie (a mogły być skierowane chociażby na dofinansowanie szkolenia, wyjazdów na zawody, zakup sprzętu). Sytuacja finansowa Związku, na chwilę obecną, jest dramatyczna.

Apelujemy, aby winni takiego stanu rzeczy, uderzyli się w pierś i podjęli konkretne działania celem wyjścia z tej fatalnej sytuacji.

Ze stanowiska Pani Prezes dowiadujemy się również, że „to właśnie decyzja o organizacji dużej imprezy mistrzowskiej w gimnastyce sportowej miała spowodować takie otwarcie (czytaj: pozyskanie sponsora dla Związku) i był to jeden ze strategicznych celów Związku”. Prawdę mówiąc, pierwszy raz o tym słyszymy, bowiem żaden „potencjalny” sponsor się nie ujawnił.

Ocena osoby Pana Leszka Blanika jest prywatną i subiektywną opinią Pani Prezes i prosimy o nie przedstawianie tego jako opinii środowiska. Nie zgadzamy się ze sformułowaniami oraz inwektywami kierowanymi w stronę Leszka Blanika. Nie jest prawdą, że osoba Leszka Blanika jest postrzegana w środowisku gsm jako postać negatywna, konfliktowa, zarozumiała i nieszanująca pracy innych. Jako organ nadzorujący i kierujący działalnością Sekcji GSM wielokrotnie mieliśmy odmienne zdania z Leszkiem na różne tematy związane z gimnastyką sportową (w tym tematy szkolenia i kierunku rozwoju męskiej gimnastyki), dochodziło między nami również do ostrzejszej wymiany zdań. Jednak zawsze, w rozmowach i ustaleniach z trenerem Leszkiem Blanikiem, ostatecznie przyświecał nam jeden wspólny cel – dobro gimnastyki sportowej, dobro zawodników, zaplanowanie i zorganizowanie jak najlepszych przygotowań do startów, osiąganie przez zawodników gsm jak najlepszych wyników a w ostatnich latach uzyskanie kwalifikacji olimpijskiej.

Ubolewamy nad faktem zaistniałego sporu. Przykre jest, że oficjalna strona internetowa Związku i media stały się areną personalnych „przepychanek” pomiędzy Panią Prezes i najbardziej utytułowanym zawodnikiem gimnastyki. Nie prowadzi to do niczego, a z pewnością nie służy oddanym środowisku ludziom, dyscyplinie i całemu Związkowi.

W zarządzaniu i pełnieniu funkcji Prezesa ważne jest to aby jego działania nie były źródłem konfliktów i nieporozumień. W razie ich występowania Prezes powinien być arbitrem, a nie stroną. Nie jest to łatwe i nie ma recepty na osiągnięcie takiego stanu, ale jest to niezbędne dla właściwego funkcjonowania związku oraz stanowi podstawę wspólnego działania umożliwiającego osiągnięcie sukcesu.

Członkowie Zarządu Sekcji Gimnastyki Sportowej Mężczyzn

Komentarze są wyłączone.